Duurzame koeloplossing voor productie van fietsaccessoires

Bij Widek hebben we onlangs een nieuwe fabriekshal in gebruik genomen, waarin LUTEC heeft gezorgd voor een complete HVAC-totaaloplossing voor onze CNC-productieruimte.

Als een toonaangevende producent in de fietsbranche zijn we trots op het feit dat ruim 90% van onze producten nog steeds in eigen huis in Nederland wordt geproduceerd. Naast fietsbellen vervaardigen we hier ook kinderzitjes, snelbinders en handvatten met behulp van geavanceerd spuitgietproces.

LUTEC heeft gezorgd voor een HVAC-totaaloplossing, inclusief een duurzaam koelsysteem dat ons spuitgietproces efficiënter maakt. Hierdoor hebben we onze capaciteit vergroot naar 17 spuitgietmachines, met ruimte voor verdere groei.

Duurzaamheid staat bij Widek hoog in het vaandel. Tijdens de nieuwbouw van onze fabriekshal hebben we veel aandacht besteed aan duurzaamheidsaspecten.

"We beschouwen duurzaamheid als een gezamenlijke verantwoordelijkheid", zegt Wim de Kwant, van Widek. "Met het oog op de toekomst, met name voor onze kinderen, zijn we al ruim elf jaar bezig met verduurzaming. We wekken zelf ongeveer 25% van onze elektriciteitsbehoefte op en zijn op zomerse dagen volledig zelfvoorzienend. Bovendien is warmteterugwinning en productie zonder afvalstromen voor ons vanzelfsprekend."

Bij Widek werken meer dan 50 medewerkers, en we moedigen hen aan om zoveel mogelijk met de fiets naar het werk te komen. We streven er ook naar om een comfortabel en schoon binnenklimaat te bieden, omdat het welzijn van onze medewerkers voor ons van groot belang is.

Om een prettig binnenklimaat in onze fabriekshal te realiseren, maken we gebruik van verdringingsventilatie. Dit ventilatiesysteem is zeer effectief in het afvoeren van verontreinigingen en biedt tegelijkertijd koeling. Bij Widek is dit in ongeveer 80% tot 90% van de tijd nodig.

"We hebben gekozen voor LUTEC vanwege hun uitstekende technische oplossing", vervolgt Wim de Kwant. "Het ontwerp sloot naadloos aan bij onze behoeften en de realisatie van ons eindproduct. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar tijdens de bouw van onze nieuwe hal hebben we geleerd dat dit niet altijd het geval is. Bij LUTEC was dit wel zo."

Ons totaalconcept omvat ventilatie, verwarming, filtering en adiabatische koeling op basis van verdringingsventilatie, wat zorgt voor een optimale werkomgeving. Dankzij free-cooling in combinatie met adiabatische koeling kunnen we zelfs bij hoge buitentemperaturen een aangename binnentemperatuur behouden.

Adiabatische koeling is een duurzaam en efficiënt alternatief voor mechanische koeling, vooral in industriële ruimtes. Het maakt gebruik van verdamping om energie aan de lucht te onttrekken en te koelen, met minimale watervereisten. Dit systeem zorgt voor een gezond en schoon werkklimaat, waarbij verdringingsventilatie de gekoelde lucht laag bij de grond inbrengt.

We zijn erg tevreden over de klimaatinstallatie die enkele maanden geleden is geïnstalleerd. De binnentemperatuur blijft stabiel rond de 21°C, en we zijn zeer te spreken over de kwaliteit en het vakmanschap van het LUTEC-team.

Bij Widek zijn we toegewijd aan duurzaamheid en het bieden van een optimale werkomgeving, terwijl we hoogwaardige fietsaccessoires produceren.